Istotne wydarzenia z życia Katedry

Początki istnienia Katedry sięgają roku 1955. Wówczas w Katedrze Chemii Wydziału IE wydzielony został Zespół Chemii Organicznej. Jego kierownikiem został mgr inż. Tadeusz Talik. W tym roku rozpoczęto wykłady oraz ćwiczenia laboratoryjne z Chemii Organicznej. W 1957 roku wprowadzono do planu studiów ćwiczenia laboratoryjne z technologii środków spożywczych, a w 1958 r. wykłady i ćwiczenia z chemii żywności. W 1958 r. powołano w Katedrze Chemii AE Zakład Chemii Organicznej pod kierunkiem mgr inż. Tadeusza Talika.
W 1991 r. w ramach wydziału powołano Katedrę Chemii Organicznej. W latach 1991 – 1993 Kierownikiem Katedry był prof. dr hab. inż. Tadeusz Talik, a w latach 1993 – 1999 dr hab. inż. Aniela Puszko. Od 2000 r. do 2012 r. Kierownikiem Katedry był prof. zw. dr hab. Jerzy Hanuza. Od września 2012 r. do października 2020 r. funkcję Kierownika katedry pełniła dr hab. inż. Jadwiga Lorenc. Od listopada 2020 r. funkcję Kierownika Katedry pełni dr hab. Lucyna Dymińska.